LOGO plaatje

 Luchtvaart 

Anekdotische verhalen, serieuze vertalingen en  praktische informatie voor luchtvarenden, vervaardigd door Wim Heins van 1990-2002 als privé-vlieger vanaf Lelystad Airport.KLIK OP DE PLAATJES NAAST DE TITELS OM DE BETROKKEN ANEKDOTE OF INFO DIRECT TE LEZEN

 


 

 TITELS OP DEZE PAGINA: 

Benno Brokkels Solo Overland  De Perfecte Vlucht  De Gelukshoek  Kruisraket op Drift  De Aviatrice  Camera Mee  Parachutespringen   Approach  Van Cessna tot Piper  Kruisraket op Dreef  Leanen  Runwaybegrippen  Circuitrijm Piper  Zestienhoven  Zeelandvlucht  Simulator (Alg.)  Simulator (VOR)  
Helicopters  Cessna150 Manual  Cessna-172 Gebruik  Vlieglesdagboek Wim Heins  Merkwaardige Luchtvaartberichten

 


 EERST VERHALEN DIE OOK GENIETBAAR
 ZIJN  VOOR BUITENSTAANDERS: 
 

BENNO BROKKELS 
 SOLO OVERLAND 

Op een sfeervolle dag moet Benno Brokkels, voor zijn praktijkexamen, solo van vliegveld Lelystad naar Hoogeveen in een Cessna 150 en via Texel weer terug.


DE PERFECTE VLUCHT 
Avontuur van Benno Brokkels als hij na zijn brevettering een vrouw probeert te veroveren door haar een perfecte vlucht aan te bieden.


DE GELUKSHOEK 
Gevoelvol verhaal waarin Benno Brokkels zijn vliegbewijs uitprobeert op een Cessna 150, en er waakzaam op blijft dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.


KRUISRAKET OP DRIFT 
Een vlucht met Sandra langs Eindhoven naar vliegveld Budel.
(De technische versie van dit verhaal heet Kruisraket op Dreef).


DE AVIATRICE 
Een filmster moet van haar regisseur de theoriecursus volgen maar uit haar handlijnen blijken andere kwaliteiten. Vol pittige leerstof. Als de lezer de formules negeert dan resteert er een leesbaar verhaal.


CAMERA MEE 
Luchtopnames vanuit een privévliegtuig met vereiste vergunning. Vol technische tips op het gebied van fotografie en videofilm.


HART EN KRUIS 
Parachutespringen op Texel: een reportage over een ooit geschied mysterieus gebeuren, vanuit het perspectief van de parachutiste.


 VERHALEN MEER VOOR LUCHTVAART INSIDERS: 
 


KWESTIE VAN APPROACH 
Uit het vlieglesdagboek van Wim Heins een aantal voorbeeldjes hoe instructeurs en vliegscholen verschillende benaderingen hanteren.


VAN CESSNA TOT PIPER 
Cessnavlieger Benno Brokkels krijgt een check-out om te gaan vliegen op een Piper.
Een leerzaam avontuur.


KRUISRAKET OP DREEF 
Vanaf Lelystad door de CTR Eindhoven naar vliegveld Budel met Piper Warrior technisch beschreven. (De menselijk leesbare versie van dit verhaal heet Kruisraket op Drift).


ONDER CYLINDERKOPPEN 
Theoretisch kluwen over het correcte lucht benzine mengsel en in een Piper Archer het leanen praktisch uitgeprobeerd.


RUNWAY 
 BEGRIPPEN 
 VERKLAARD 

TORA, TODA, ASDA, LDA, stopway en clearway bij landingsbanen.


CIRCUITRIJM PIPERs PA-28 
Procedures te hanteren in het circuit voor Piper Warrior, Cadet en Archer op rijm gezet om leerlingen te helpen drillen en de routine erin te stampen.


AIRPORT ZESTIENHOVEN 
Vluchtuitvoering Lelystad-Rotterdam v.v. (verkeersleiding) met Piper Tomahawk degelijk vliegtechnisch verhaald.


VLIEGVELD MIDDEN ZEELAND 
Vluchtuitvoering met Piper Tomahawk van Lelystad naar Midden-Zeeland v.v. verhalend geboekstaafd vanuit vliegtechnisch oogpunt.

   
DE BLINDVLIEG SIMULATOR 
Basistraining instrument vliegen kan deels plaatsvinden op een simulator. Een sessie met gevarieerde oefeningen op de Frasca 141.


  SIMULA  
Vervolg op de blindvliegsimulator, nu toegespitst op begrip van VOR-radiobakens, bemoeilijkt door verliefdheid op de receptioniste, maar daarom extra technisch.


HELIOLATRIE: 
 HELICOPTERGEKTE 

Vliegen (en lessen) in helicopters zoals de Hiller UH-12E, aan de hand van historische ontwikkelingen met aerodynamische details.


VERTALING 
 FABRIEKS- 
 HANDBOEK 
 CESSNA-150 

Vertaling van Wim Heins te gebruiken naast de Engelse manual omdat tabellen en grafieken niet zijn overgenomen, terwijl de tekst hier en daar is aangevuld met theoretische feiten te weten op het praktijkexamen.


 UIT DE CESSNA-172 
 GEBRUIKSAANWIJZING 

Passages uit Jeremy Pratt's  Cessna 172A Pilot's Guide.

 

 

 

 Merkwaardige luchtvaartberichten:

Klik op "The Diving Woman" van David Mach

 

 

VOOR HET VLIEGLESDAGBOEK 1990-1993 VAN WIM HEINS KLIK
 HIER OP DE FOTO: