VERHALEND PROZA VAN WIM HEINS UIT DE 20e EEUW

 
Haal alle verhalen in één Word-bestand naar uw toe als .ZIP file door te klikken op: Download ZIP-formaat.
Door klikken op de treinfoto download u het Word-bestand als: Zelfuitvouwende EXE-file.
Lees verhalen direct door op de plaatjes te klikken bij de beschrijvingen.
Men kan daar snel naartoe via de nu volgende inhoudtitels.


  INHOUD 


LIEFDESLOTGEVALLEN
Ira Keereweer (1987)
Druivensap en Rijpe Vrouwen (1979)
Zuigende Tonica (1981)
De Pauselijke Zege (1985)

VROUWENVERHALEN
De Tandwolf (1979)
Vrouwenwraak (1980)
Abortoir (1981)
Boven Jan (1988)
De Binnenste Ui (1990)

WERELDTONEEL
Zwarte Zondvloed (1978)
De Wonarchist (1980)
De Uitvaart (1982)
Professor Plagiaat (1980)
Jan P. tussen Twee Vuren (1978)


GODSDIENSTHEKEL
God is a Dog (1979)
De Videospiegel (1978)
Theologie en Rijvaardigheid (1977)

SINTERKLAAS
St. Nicolaas en het Osiristarwe (1992)
Sinterklaas en Evolutie (1996)

KERST
De Oerhoer (1979)
Mijn Eerste Therapie (1986)

OUDEJAARSAVOND
Erger dan de Kwaal (1982)
Onder Eigenheimers (1985)

DAGBOEKVERHALEN
Sentimental Journey (1980)
Penisnijd (1987)

Roland probeert na tien jaar Ira Keereweer uit zijn adressenboekje te verwijderen, als zij hem juist opbelt en aanlokt om haar weer te bezoeken.
De ik-figuur krijgt flamboyante gevoelens zodra hij de schilderachtige rijpe vrouw gewaar wordt. Een andere rijpe vrouw moet dienen als kristallisatie-object.
Edu gaat vreemd met de vervangster van zijn huisarts. Beertje de kat staat symbool voor de passerende draaikolken op weg naar Ameland.
Het pausbezoek aan Nederland leidt voor de katholieke Alt plots tot een voorechtelijke grensverlegging. Maar zo onproblematisch gaat de paus natuurlijk niet akkoord.
Mirjam mag van haar echtgenoot geen eigen girorekening openen. Hondsdolheid op vakantie helpt haar toch aan een feministisch wapenfeit.
Babs wordt versierd door een zandzuiger die een wit voetje zoekt bij haar vader, totdat de familie in de Vinkeveense Plassen aanmeert bij het eilandhuisje.
Een mensje aborteren is moord, zegt de huisarts. Inmiddels zitten er twee schattige kindertjes aan de maaltijd. Maar de derde komt er niet door.
Wilma wordt opgebeld door een ex-vriend die het helemaal heeft gemaakt. Deze keer laat ze niet met zich sollen en wast hem in klare taal de oren.
Met Pré Menstrueel Syndroom rapporteert de ik-figuur haar visite met ouders aan broer. Wilma windt er geen doekjes om hoe doelmatig ze de dag verziekt.
Het dierenrijk komt terecht in de olietanker van Noach, de rijkste rat. Een milieuramp brengt de magnaat later op het goede pad, maar de rechter vindt juist van niet.
Op Kroningsdag ziet de knokploeger eens zo goed in hoe het hoort. Maar bij het ontruimen van een kraakpand blijkt dit niet even vanzelfsprekend voor iedereen.
Antiracist Joop ijvert tegen vreemdelingenhaat. Nguyen uit Vietnam wordt bootvluchteling. Maar als Joop van gedachten verandert keert het tij voor Nguyen fors.
Verstrooide hoogleraar haalt kranten met van collega gestolen theorie. Secretaresse weerstaat zijn studenten (bijna).  Is dit nu wat heet fraude in de wetenschap?
Voor Praagse student heeft leven kraak nog smaak. Op familiebezoek imponeert hem een vuurspuugster. Toch vergrijpt Jan zich aan de wijn van Oom Pavel.
Story zoekt vertolker en wil als orgelconcert niet incarneren in een piccolo, maar kan het uitgekozen ventje deze last wel uitdragen?
Inspecteur Slumij verklaart voor de rechter de motieven van de dader die randschriften van guldens af laat vijlen. De Officier van Justitie windt zich op.
Simpelvelds anti-autoritair opgevoede zoon  bekeert zich tot de Islam.
De theraputer probeert er achter te komen wie de pornografie heeft aangestoken.
De mens wikt maar Ikke Ikke beschikt, weet de bijbelvaste theologiestudent die een rijproef doet op een pekelstrooiwagen. Ikke Ikke neemt flitsfoto's.
In een verveeld land blijkt St. Nicolaas achterhaald. Maar in de Oudheid put de goedheiligman weer kiemkracht om mensen terug te helpen naar de bron.
Het geloof komt met de paplepel maar wie houden stand: God of Sinterklaas? Beiden beschikken over een inlichtingendienst en schrijven je in een boek.
Korporaal Paulus van het Leger des Heils brengt rondom de Oude Kerk bezoekjes aan de Wilde Vrouwen. Hoe zit het precies met zijn eigen sexuele identiteit?
De ik-figuur meldt zich aan bij de psychiatrie maar zijn intake-verhaal wordt hierdoor een medisch geheim. Hoe legt hij de hand op zijn eigen tekst?
De ik-figuur raakt onderkoeld onder vreemden maar kan op Oudejaarsavond niet ontsnappen aan de pijngolven van eenzaamheid en schaamte, of wel bij Wim Kan?
Niets mis met Oudjaar bij de familie Eigenheimer, ware het niet dat de ik-figuur gebukt gaat onder geheugenvastzetting. De vergeetfunctie ontbreekt.
Inbraken maken de ik-figuur verdacht voor de wijkagent bij zijn vroegere kleuterschool. Maar zijn scherpe geheugen bewijst dat hij de waarheid spreekt.
De ik-figuur vaart uit tegen diverse legale drugs terwijl hij overigens zelf uitprobeert om verslaafd te worden aan rookgerei. Hoe houdt men zijn kind er vanaf?

 

Bijdrage van Wim Heins aan het Eeuwnummer van Propria Cures (1990) met inzendgeschiedenis, herinneringen, dromen, en gedachtes over de schrijfkunst.


 Nieuwe verhalen 21e eeuw alhier...