RTL onderzoekt muzak-lawaai.

 


Fragment uit De Ondraaglijke Lichtheid van het Bestaan (1988)

 

Eckhart Tolle op de Findhorn Retraite 2006/2007 over
de plaag van alomtegenwoordig muzieklawaai.

 

 

Stilte-problematiek:
- lawaaiverslaving: last van de stilte
- muziek als ongewenste intimiteit
- actiestappen tegen muziekvervuiling
- columns over demonisch geluid
- lawaaifeesten zinloos geweld voor anderen
- gehoorbeschadigingsepidemie jongeren
- weblink op stiltegebied: klik hier

 

 Op deze pagina onder meer: 

Rustig Wonen
Openbaar Vervoer
Achtergrond-'muziek' in de Media
Gehoorbeschadiging Jongeren (TV-item)
Reisverhalen rond Stilte
Nieuwsfeiten over geluid

 
Logo voor bedrijven, winkels en restaurants die
 geen achtergrondmuziek opdringen.

 

Ieder jaar tienduizenden dove jongeren erbij door uit dak gaan in discodreun
"Het is nu vijf voor twaalf. Als we niet snel iets doen hebben we straks een generatie met blijvende gehoorschade," zegt Herman Berge van de Nationale Hoorstichting in Metro van 21 mei 2007. Hij denkt aan geluidsbegrenzers voor MP3-spelers en een convenant met discotheekeigenaren. "Jongeren denken dat ze er later wel iets op zullen uitvinden, maar gehoorschade, daar moet je dus mee leren leven voor altijd. Haarcellen in het binnenoor die geknakt zijn door luidsprekerdreun herstellen zich nooit meer en je hebt het pas door als het al te laat is.
Net als roken is het ook individueel; sommigen krijgen nooit kanker."

Waarom moet het zo hard?
Een beroeps-diskjockey met de toepasselijke naam Don
Diablo, wil "muziek echt voelen; ja slecht, ik weet het. Maar muziek is beleving en dat moet maximaal. Op de één of andere manier wil ik alles om me heen uitzetten en als het ware verdrinken in de sound. In de auto naar het laatste optreden merk je die tuut in je oor, echt zo'n enorme hoofdpijn. Maar mijn gehoor moet nog even langer mee, dus als het nodig is laat ik mijn oren uitspuiten."
- Als je jezelf 'op de één of andere manier' bijna blind hebt gemaakt, neem je dan ook een oogbadje?
Zelf weten of jij ook je oren uit moet laten spuiten? Test je gehoorschade op: http://www.oorcheck.nl

Akoestische zelfbeschadiging kan leiden
tot zelfmoord (Netwerk 2007):

 

 

Wim Heins prikt vuilspuiters door met een luidspreker-priem.

Suzanne Blonk van de Amsterdamse lokale tv-zender AT5 gaat op 20 oktober 2005 met Wim Heins de stad in om her en der opgedrongen luidsprekerlawaai te onderzoeken (dat op steeds meer plaatsen escaleert). Wim Heins heeft een priem bij zich om luidsprekers door te prikken.

 


Illustratie: Jos Collignon

 

 ZINLOOS GELUID 
 IS EEN PLAAG 

In de zomer manifesteert zich een wereldprobleem: de plaag van zinloos geluid. Tijd voor strijd tegen de terreur van de volumeknop, vindt Peter van der Wurf in
De Volkskrant van 9-8-2005:

Het is augustus 2002. In Pirgi op het Griekse eiland Chios worden voorbereidingen getroffen voor Maria Hemelvaart. In het buitenland wonende Grieken zijn speciaal voor dit feest naar hun eiland gekomen en iedere avond is er een gezellig geroezemoes op het pleintje. Dan breekt de dag van het feest aan. Op het pleintje wordt een batterij luidsprekers opgesteld waarmee je gemakkelijk de Amsterdam Arena van geluid had kunnen voorzien.
Ik hoopte nog op het verstand van de man die de volumeschuif zou bedienen, maar bij de eerste klanken van het Griekse orkestje werd die hoop de bodem ingeslagen. Wat een feestelijke avond had kunnen worden, werd bedorven door volkomen zinloos opgeschroefd geluidsgeweld.
Zinloos geluid. Het is juni 2005. Op het Griekse eiland Skiathos heb ik een plekje gevonden bij de taveerne op het kleine rotsachtige schiereilandje in de baai. Ik zit daar te genieten totdat de jongelui die de taveerne beheren, met schrik ontdekken dat het stil geworden is.

Lees verder...

 


KOLOM DOOR LIA VERHAAR
Al zappend belandde ik bij die omroep die zich zo etaleert met 'Mensen in hun waarde laten...' (NCRV)
In "Huis op Stelten", mogen de kindertjes van het gezin (want die zijn, volgens de christelijke omroep, PER DEFINITIE zeer ontstemd over de inrichting van de woning) het huis naar ''hun'' smaak verbouwen, onder leiding van een clubje ''volwassenen''. Pappie en mammie worden in een hotel gedumpt en zodra het ouderechtpaar de straat uit is, ontstaat wilde vreugde bij de achterblijvers, in dit geval de kindertjes en de programmamakers.
Direct daarna komt met veel geluidsgeweld een karavaan NCRV autootjes de straat binnenrijden. Geheel voor de FUN (brrr, wat een vies woord) wordt er gesloopt, geboord, getimmerd enz.
De huiskamer moet discotheek worden en dat is koren op de molen van de kindervrienden.
Zo laat de NCRV in elk geval hun kijkbuiskindertjes in hun waarde...
Het programma voor (?) en door kinderen wordt uitgezonden op een avondlijk tijdstip.
Veel herrie. Het programma zelf is ook niet om aan te horen, ongelooflijk wat er doorheen gemixed wordt.
Om niet geheel wereldvreemd te worden houd ik me met mate een beetje op de hoogte, ook omdat ik me verantwoordelijk voel voor alle mensenKINDeren die dit wordt aangedaan.
En wij ons maar afvragen hoe het komt dat er zoveel ADHD en andere vormen van hyperactiviteit, hoofdpijn, chronische vermoeidheid en wat al dies meer zij, bij het zeer jonge kind zorgwekkend veelvuldig voorkomen.
Lia.

 

Hoe ziet u de toekomst van Nederlandse LAWAAI-CULTUUR?
Als het niet erger kan, wint de tegenstroom zoals met roken.
Als het niet erger kan, wint klassieke stijl als protesthouding.
Er komt een burgeroorlog tussen alleskan-horken en leefbaren.
Ik hoor nooit lawaai, is daar dan een probleem mee?
Mijn gehoor is beschadigd als gevolg van toegediend geluid.

 

 


DIALOOG MET EEN ZUIPSCHUIT
Wie een vaarbewijsboek heeft kent de verkeersborden te water. Op één hoek stonden maar liefst: verboden voor door spierkracht aangedreven boten, verboden voor zeilboten, verboden voor zeilplanken, verboden voor motorboten.
Raadsel: welk voertuig mag dergelijke borden toch nog voorbijvaren? Want volgens mij blijft er niks over. Toch wel: door gettoblasters aangedreven schuiten van Alcoholicus Anonymus.
Dus die tufte daar dan ook vrolijk rond. De ritmische maagstompen droegen kilometers voort en je moest dus lang wachten voor de platbodem vol drankorgels, in deftige slow-motion, zo ver richting einder uit zijn dak was gegaan, dat je meende alleen nog bonkritme te horen uit wind en wegen, of uit je eigen fobische hart.

Lees verder...

 

EXPOSURE   door P.F. Thomése
De grootste problemen van onze maatschappij komen voort uit de misvatting dat vrijheid verbonden zou moeten zijn aan openbaarheid. Alsof het pas betekenis krijgt als je anderen ermee lastig valt.
Deze gedachte werd mij aanschouwelijk gemaakt door een groepje bouwvakkers dat hiernaast al maanden voor hinder zorgt. Aanvankelijk deden ze dit niet eens bewust. Dat gebeurde pas nadat hun was verzocht de radio iets zachter te zetten. Voordien was het lawaai kennelijk iets wat er nu eenmaal bijhoorde, nu ontdekten ze dat het binnen hun macht lag. Geknecht in een leven van ondergeschiktheid, werd de radio opeens een keuze. Het was hun vrijheid, die ze pas konden ervaren door de omgeving ermee te terroriseren.
Vrijheidsdrang als territoriumdrift: het heeft zich ontwikkeld tot een alledaagse terreur die inmiddels als normaal beschouwd wordt. Er is, met beschaafde middelen, al niets meer tegen te doen.
Vandaar dat 'Joegoslavië' zo dichtbij is gekomen. In politieke zin gaat het daar om het uiteenvallen van een staat in strijdende deelgebieden, maar in morele zin geldt er hetzelfde principe als bij mij in de straat: het recht van de brutaalste. Het is de ene vrijheid tegen de andere: een kannibalistisch soort vrijheid die alleen kan bestaan door die van anderen op te vreten.
Lees verder...

GEHEUGENRUIMTE
Rene George Vasicek zegt in High Times (mei/juni 2004) dat hij multinationals een proces aan wil doen wegens het ''onrechtmatig innemen van geheugenruimte in zijn hersenen'' doordat er reclamedeunen in zijn bewustzijn vasthaken. Een grap? Vasicek is bloedserieus. En hij is niet alleen, maar onder een groeiend leger ''cultuurkrakers'' die genoeg hebben van de stortvloed jingles, slogans en andere ongevraagde ''commercialisering van de openbare ruimte''.
Save Our Senses.

CARNAVAL
Of het nou carnaval heet of iets anders doet er niet toe, het klinkt allemaal hetzelfde.
DOEFDOEFDOEFDOEF.
Tot op kilometers afstand dringen dat bizarre dreunen door.

Ik vierde vroeger uitbundig carnaval in de tijd van "paarden in de gang, bloemetjesgordijnen, het gras dat twee kontjes hoog was en jij bent mijn boterbloem van veertig plus" of zoïets.
De enige overlast bezorgde ik mezelf, als ik 's morgens een kater gewaar werd en de hele dag nodig had om des avonds weer aan de slag te kunnen...

Lees verder...

 


 


Bij ingangen Vondelpark Amsterdam


ALGEMEEN:
Er zullen wel niet veel geestelijk normale of fijngevoelige mensen ontkennen dat we, in weerwil van een paar stiltegebiedjes of lawaaiverbodjes, leven in een tijd van enorm escalerende luidspreker-volumes en van een tendens om op steeds meer plaatsen een soort geestelijk gestoorde (pop)muziek te draaien en als eenheidsworst op te dringen, soms dagen achtereen over hele steden of zelfs nachten.

 

Deze tendens maakt deel uit van een dagelijks voortgaande vergroving van de cultuur, bevorderd door met grote vlijt vervaardigde beeldschermproducten, waartegen massaal protest uitblijft (kickt u er soms ook op?), maar waar inmiddels wel pictogrammen over ontworpen zijn, voor bezorgde ouders. Symbooltjes om af te drukken bij aankondigingen: geweld, discriminatie, porno, drugs/alcoholmisbruik, horror, grof taalgebruik.

Als dit een intelligentietest is, wat volgt er dan op deze reeks?
Een pictogram voor geestelijk onhygiënisch geluid, maar dat is nu nog toekomst-muziek, of is het
dit hier:


Meer over filmpictogrammen op:
www.kijkwijzer.nl
Nevenstaand uniek symbool betreft films die op geen enkele wijze schadelijk zijn wegens de kosmische eenheid met het Al.
Op een computerbeurs zoals de HCC-Dagen of de PC-Dumpdagen komt er ook nooit iets welluidends uit computers: glasgerinkel en vooral gezwollen gedreun. Software met tekenfilms voor kinderen, inmiddels echtlijkende computeranimaties, bieden overigens horror, waanzin en scherpe geluiden, die de samenleving helpen later nog agressiever te worden.
Zie ook: www.tvgeweld.nl

 

De consument wordt gedrilld om "bioscoopgeluid" (en volgend jaar nog harder) in huis te willen, maar helaas waren de huizen daar niet op gebouwd.

Zo schrijft een consultatiebureau-arts in het blad 'Preventie':

"Het is erg belangrijk dat de omgeving van een kind rustig is. Constant lawaai omdat de radio de hele dag hard staat kan erg nadelig zijn voor het leren luisteren.

Een kind raakt er namelijk aan gewend juist geen aandacht te schenken aan stemmen omdat de radio dit bemoeilijkt."

Volgens het blad van de stichting Stopdemuziekte, voorheen BAM, sterven er door lawaai in Duitsland 2000 mensen per jaar en in Amsterdam 40; 9% van de jongeren is al doof en 40% slechthorend door lawaai-'muziek'.

 


Scherp op het trommelvlies inhamerend muziekachtig lawaai is het keurmerk van de huidige tijdgeest. U kunt echt geen uitleg krijgen in een Teleac-cursus, een jas kopen of een baan aannemen op een werkvloer zonder dat u geacht wordt tevens idolaat te zijn van pop-geschetter.
En de meerderheid van de bevolking moet dit ook wel zelf verkiezen (want welke doorsnee klusser zet geen radiootje met popgemiezer aan?) of althans,  zoals vaak geantwoord, instaat zijn om zich "af te sluiten".
Toch blijkt zomer 2002 uit een onderzoek van bureau Intomart, dat TV-kijkers zich "mateloos ergeren" aan het reclamegeluid dat veel harder wordt uitgezonden dan de reguliere programma's.

Een discotheek zonder lawaai bestaat toch, omdat de bezoekers er koptelefoons dragen:


Uit de website van RTL:
Klassieke muziek jaagt Britse hangjongeren weg. De muziek van Bach en Beethoven blijkt hangjongeren bij winkels te verdrijven. Deze conclusie trekken de managers van de grote Britse winkelketen Co-Op.
Al een paar weken wordt bij de ingang van diverse vestigingen klassieke muziek gedraaid. Jongeren vinden dat zo irritant, dat ze er niet meer blijven rondhangen. Dit tot grote tevredenheid van de managers en de klanten, al hebben sommige tieners al geprobeerd Bach en Beethoven het
zwijgen op te leggen, verklaart een Co-Op manager in de Britse krant
The Times.
Maar er is ook een categorie winkelpubliek die wordt weggejaagd (als managers eens op dat idee kwamen) door de blèrmuziek die winkels aan de binnenkant teistert.


In elk geval groeit er een generatie op die dermate verslaafd is geraakt aan overprikkeling dat oud-minister Borst van gezondheid, de eigener beweging veroorzaakte zelfbeschadiging wilde bestrijden via een verplichte volumebegrenzer op draagbare lawaai-apparaatjes. Hierdoor worden zoals bekend 20.000 vijftien- tot dertigjarigen per jaar doof. Mijn probleem is dat deze volumebegrenzer nog uitblijft voor het 'bioscoopgeluid' dat volgens de audio-industrie in de huiskamer thuishoort.

 

 

 VERZUILD WONEN NODIG 
Zoals vroeger katholieken via een woningbouwvereniging verzuild in hetzelfde perceel woonden, is er nu indelingsbeleid nodig om geluidsgevoelige mensen gericht bij elkaar te plaatsen zoals elders invaliden of asocialen. In de huidige lawaaiverslaafde cultuur is er schreeuwend behoefte aan speciale 'clusters' om akoestisch gelijkgestemden in een soort 'mono-cultuur' vreedzaam naast elkaar te laten leven.
In 1999 heb ik dit serieus aan een reeks Amsterdamse corporaties geschreven, waarvan één dame mij opriep, niet omdat zij er een oplossing voor had, maar uit nieuwsgierigheid naar iemand die zo een vraag stelde.
Ik zei tijdens de koffie: een aanzienlijke minderheid in Nederland wil erg graag leven tussen soortgenoten die zich, zeg maar, ook bedreigd voelen door de escalerende pubercultuur van luidsprekerlawaai en daar dus vanzelfsprekend in eigen huis vanaf zien, niet onder dwang van sancties of woonmaatschappelijk werkers, maar
zijnde normaal.
Wat is er immers simpeler en goedkoper dan soort bij soort te zetten zoals ook criminelen in de bajes en fietsers op het rijwielpad, in plaats van op dit onderwerp juist een taboe te plaatsen??

"Co-housing" is een nieuwe vakterm op dit gebied, en houdt in dat mensen met gemeenschappelijke achtergronden of leefstijlen bij elkaar wonen en gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

Bijvoorbeeld musici die altijd ruzie hebben met de buren over het geluid van hun trompet, drumstel of ander instrument, kunnen vanaf half 2007 terecht in veertig woningen in Hoogvliet. Die huizen krijgen een speciaal geïsoleerde muziekkamer waar naar hartelust geblazen, gefloten en getrommeld kan worden. Een woordvoerder liet augustus 2005 weten op zoek te zijn naar veertig tot tachtig (semi-) professionele musici die in Hoogvliet willen wonen. Het woonproject Huis zoekt Muzikant is een co-housing project.
Bron: De Gelderlander, 16.08.2005

 Sidhadorp Lelystad 
Nog een voorbeeld van "co-housing", al sinds 1985, is het Sidhadorp te Lelystad, omdat daar uitsluitend mensen wonen (hun kinderen niet per definitie meegerekend) met affiniteit voor het stiltepunt als creatieve bron, met name beoefenaars van de Transcendente (Diepte) Meditatie, waarbij "stilte" automatisch een essentieel begrip is.Voor specifiek het gaan wonen in het Sidhadorp kunt u terecht op de website van de eigen woningbouwstichting Harmonisch Wonen:

www.harmonischwonen.nl


STILTEDORP
Nog een ander voorbeeld is het initiatief/project voor bouw ergens in Nederland van een dorp zonder lawaaiverslaving of geluidsoverlast! Het enige verschil met het Sidhadorp is dat het Stiltedorp er alleen nog maar niet is...
Vergelijk: www.ecodorp.nl (nadruk op 'eco' met veel nuttige links).


BEZOEK OOK:  www.stopdemuziekte.nu

BAM-logoDit is de web-site van de stichting Bescherming Akoestisch Milieu (BAM), in 2009 omgedoopt in Stopdemuziekte, die de strijd heeft aangebonden tegen muziekvervuiling zoals in het Haagse openbaar vervoer, tegen buikkrampgekrijs uit zwembadluidsprekers, of drumcomputers die TV-informatie storen. Tegen het non-stop klaarkomen van hysterische katten uit winkelspeakers.
Stopdemuziekte publiceert een lijst van "muziek"-vrije bedrijven in Nederland zoals drogisterijketen Het Kruidvat of de supermarkt Aldi, waar het dus toegestaan is om de roerselen van eigen ziel te volgen.
U vindt op hun website een groeiend aantal artikelen zoals "Lawaai is de Terreur van deze Tijd" uit NRC Handelsblad.

Je kunt je er ook abonneren op een rondzendlijst, waar we de volgende karakteristieke columns en brieven vanaf plukten.

 

 Peuters als Luidsprekers 

Geluidsoverlast van peuterzalen, kinderdagverblijven neemt toe.
Bij ons komen steeds meer klachten daarover binnen. Je zult er maar naast of er boven wonen.
Kinderen uiten zich almaar luidruchtiger.
Ook leidsters en leiders schijnen steeds harder te roepen.
Moeten betrokkenen zich niet hoognodig afvragen wat de oorzaak is van al dat gegil en geschreeuw?

Lees verder...

LINKS EN RECHTS 
Het maakt niet uit Links of Rechts, wat dat ook betekene moge. Ze maken allemaal herrie. En met herrie bedoel ik bijvoorbeeld ook alle troep die wordt uitgedeeld in de verkiezingstijd. Al die nutteloze pamfletjes en ballonnetjes, die in now time rondslingeren of zelfs de vuilnisbak bereiken. En al die andere schreeuwerige reclame. Want ook in die branche meent men dat hoe harder je schreeuwt hoe beter men je hoort. Ik was ooit op een bijeenkomst van milieudefenise op het Binnenhof...

Lees verder...

Beste Socialistische Partij,
In ons land schijnt men de openbare ruimte (lucht) steeds meer te gaan zien als een grote afvalbak waar je naar believen alles maar in gooit, precies zoals het je uitkomt. Je uitlaatgassen-vuil, je licht-vuil én je geluids-vuil! De SP geeft de laatste tijd hoog op over het microstof in diesel uitlaatgassen. Natuurlijk, dat is schadelijk voor de gezondheid en moet daarom aangepakt worden. Maar laten we dan nu eens spreken over het uitbraken van uw eigen geluid!

Lees verder...

GERUCHT
Terreur is onder andere het strooien
met luide, infantiele popmuziek.

En wij zijn allen dagelijks de prooien.
Wij zijn het onvrijwillige publiek.
Ontspanning ja - ja als van een mitrailleur.

Café en party, taxi en boutique....
Haast overal die godvergeten sleur,
Die ploertigheid (ik kan het 't niet anders plooien)
Die domme decibellen, die terreur.
Doctorandus P.

 

MUZIEKLAWAAI  IN  DE  MEDIA
Achtergrond-"muziek" is voor velen tierend onkruid, waar ook interviews en commentaar veelvuldig mee worden bevuild. In aansluiting op acties tegen te hard reclamegeluid, gaat de KRO nu iets ondernemen tegen de veel te harde muziek door TV-programma's heen. De NOS onderzoekt de zaak. Het heeft erg storm gelopen op een discussiepagina van de NOS.
Overspoeld door klachten om te inventariseren heeft men deze nu alweer gesloten.  Een bloemlezing van reacties hebben wij voor u afgevangen.


 

NORMVERVAGING 

Afz. HTM, Postbus 28503,
2502 KM Den Haag.
Betr.: NORMEN/WAARDEN
Geachte mevrouw,
U geeft in uw brief aan dat u een spelende popradio tijdens de rit niet op prijs stelt.
In principe hebben de bestuurders van HTM begin 21e eeuw toestemming om hun radio te laten spelen, mits de reiziger geen hinder ondervindt.
Op het moment dat u aangeeft er last van te hebben moet de radio zachter of uit. Ik verzoek u onhebbelijke reacties van bestuurders tijdens de onderhandeling te melden bij de consumentenlijn, tel. 070-3848666, met vermelding van busnummer, datum en tijd.
Vanuit oogpunt van verkeersveiligheid is het niet wenselijk dat onze bestuurders oortelefoons dragen, zoals u voorstelt.
G.Wanders, manager bus.

 

 

Bij busmaatschappij Connexxion of bij het Amsterdams 
Gemeentelijk Vervoerbedrijf is muziek in de bus voor 
iedereen nadrukkelijk verboden.
Zo hoort het. 
Was Nederland maar beschaafd zoals Londen, waar te harde walkman's in de bus een boete krijgen.
  


STILTE-STOP  EN  LAWAAI-SLAVEN 
te Land, ter Zee en in de Lucht 
REISVERHALEN  ROND  STILTE 

Diep in 2002 kwamen mijn vriendin en ik aan te Brugge, België. Het perron had ruggelingse banken met als leuning een schot vol kunstige ruitjes, die te Amsterdam al lang gesloopt of ondergespoten zouden zijn, door erbarmelijk kansloze slachtoffers van schandelijke bezuinigingen op het jeugdwerk.
Van het viersterren Scandic Hotel in het historische stadje verwachtte je dan ook volop beschaving.
Wie schetste mijn gevoelens (ikzelf uiteraard weer alleen) toen daar het ontbijt overgoten bleek te worden met de allerakeligste ettermuziek rondgesproeid door zweren in de zoldering. Dus dat werd zeuren tot de chef de cuisine bij de ober-kelner eindelijk toestemming kreeg om aan de uitknop te draaien. Ook ik als lastminute klant kreeg zo dus viersterren-service!

Lees verder...