TERUG NAAR DE STILTEPAGINA
Onderdeel van KijkAan.nl Servicepagina's


Bloemlezing van reacties op de NOS-website:
 HINDER VAN ACHTERGRONDMUZIEK? 

Achtergrondmuziek 1/7/2003 01:20
Luisteraars/kijkers van de publieke omroep, zijn wij toch even gek om gehoor te geven aan deze oproep om onze mening te geven over geluidshinder-achtergrondmuziek.
Dat weten de heren omroepbazen toch al jaren.
Het enige wat ikzelf en mijn kennissen doen is.... alle artikelen vermijden te kopen waar reclame voor gemaakt wordt, er is genoeg andere keus en nog voordeliger ook.
Wat de programma's betreft.... gewoon links laten liggen en naar BelgiŽ kijken waar ze nog normaal doen.
Ik begrijp best dat de programma- en reclame-bazen niet in een flatje wonen zoals wij en vele anderen, dus ook nooit naar de afstandsbediening hoeven te grijpen, als wij dat nooit zouden doen, zouden we ruzie hebben met al onze medebewoners, wij houden nog rekening met elkaar.
We wonen nou eenmaal niet allemaal in een villa in het Gooi of waar dan ook, waar je je buren alleen op afstand ziet.
Jeanine

"Achtergrond"-"muziek"  1/7/2003 16:08
Uw vraagt naar programma en zender, maar helaas is er bijna geen enkel programma waarbij ik /geen/ last heb van te harde muziek. In feite maakt muziek door het gesproken woord heen de tekst /altijd/ lastig te volgen. Het heeft voor mij dus geen zin om voor de tv te gaan zitten en te "turven" bij welk programma ik er wel last van heb en bij welk programma niet.
Ik spreek hierbij tevens namens mijn moeder die onlangs hetzelfde opmerkte.
Ik heb zelfs familieleden die om deze reden al bijna geen tv meer kijken; soms kijken ze naar een natuurprogramma en dan zetten ze het geluid maar uit, want dat stoort toch alleen maar.
Jammer dat u de vraagstelling zo hebt toegespitst, ik hoop dat u desondanks iets doet met reacties zoals de mijne.
Met vriendelijke groeten,
B.J. van Kesteren


Achtergrondmuziek + andere bijgeluiden 1/7/2003 16:01
Door gehoorstoornis en het gemis van ondertiteling is het zonder achtergrondmuziek al moeilijk genoeg om de tekst te kunnen verstaan.
Ik erger mij dan ook mateloos aan de harde achtergrondmuziek, die volgens mij geen enkele toevoeging levert aan de programma's bij praktisch alle omroepen.
Door het ontbreken van ondertiteling met name bij de commerciŽle zenders en de geluidshinder kijk ik praktisch niet meer naar Nederlandse programma's.
Fam. van Delft


Achtergrondmuziek+andere bijgeluiden 1/7/2003 14:47
Radio 1 programma 'Het filiaal' is vergeven van hinderlijke achtergrondgeluiden, interviews tussen draaiende machines of midden in verkeer, terwijl vele (de meeste?) luisteraars zich in de auto toch al in het verkeer bevinden. In de auto is het programma dan onverstaanbaar, wat niet zo erg is want het gaat over plaatselijke onbenulligheden die weinig luisteraars zullen interesseren.
Frits Altvater

Storend geluid 1/7/2003 14:37
Ik schaam me dikwijls voor de buren wanneer het journaal of actualiteiten-rubriek aangekondigd wordt. Onbeschoft en nodeloos hard !! Ik weet jullie wel te vinden - ook zonder dat imbeciele kabaal.
Hans von der Fuhr

Irritante achtergrondmuziek 1/7/2003 13:47
U vraagt welk programma en op welke zender, maar dat is gewoon ondoenlijk.
Er zijn zoveel programma's die menen voor ons de sfeer te moeten versterken door er achtergrondmuziek bij toe mengen. Waarom....?
Mogen de slechthorende en misschien ook wel de goedhorende mensen zelf bepalen of ze er een sfeerbepalend muziekje bij willen hebben. Ikzelf ben slechthorend en moet het hebben van totaalcommunicatie.
d.w.z. van het gehoor en de mogelijkheid te kunnen spraakafzien (liplezen).
Als ik dan ook nog die muziek moet uitschakelen dan is het al snel zeer vermoeiend om het programma waar het tenslotte om gaat te kunnen volgen.
STOP dus snel met die achtergrondmuziek. Ook niet enkele decibellen minder. Gewoon GEEN achtergrondmuziek.
Hopende op een positief resultaat vriendelijke groeten.
Marja Kleijn


Zeer hinderlijke achtergrondmuziek. 1/7/2003 13:29
Alleen al blijkt uit het feit dat u aan kijkend en luisterend Nederland vraagt om aan te geven of men last heeft van achtergrondmuziek dat ook langzaamaan bij u een achtergrondbelletje is gaan rinkelen.
De TV-en radioconsument wordt al jaren achterna gezeten door mensen die opgegroeid zijn in een tijd dat geluidsoverlast een normaal verschijnsel is en dit in de praktijk brengen bij de diverse TV en radioprogramma,s. Keert a.u.b. terug naar normaal TV en radio maken. Met andere woorden als er gesproken woord op de TV of radio te beluisteren is laat dan uitsluitend dat geluid horen. Overigens waardeer ik zeer dit initiatief van u.
Joop Schreuder


Hinder achtergrondmuziek 1/7/2003 13:29
Memories, KRO
Spoorloos, KRO
Tussen stukjes door (waar dan wel gepraat wordt) als slechthorende kun je dan niet veel meer volgen!
Wendy

Achtergrondmuziek 1/7/2003 12:26
Ik heb als slechthorende veel hinder van uw modieuze, en volgens mij overbodige, muzikale behang tijdens het noemen van de belangrijkste onderwerpen
aan het begin van nieuwsuitzendingen en van de afleveringen van het Radio 1-journaal op Radio 1
J.J.H.Kooiman, man, 66 jaar


Geluidshinder 1/7/2003 12:03
a) alle documentaires
b) alle zenders
Bent u wel eens in een bos geweest? Bent u daar wel eens een orkest tegengekomen?
Ab van Amerongen

Overgangen naar TV reclame 1/7/2003 11:43
De TV reclame heeft veelal een harder geluidseffect dan de de weergave van het programma ervoor. Men moet gelijk de afstandbediening zoeken om het geluid zachter te zetten. Dit gebeurt zo vaak dat er echte irritatie ontstaat.
Meestal gelijk maar zappen, als je de afstandbediening in de hand hebt. De reclame mis je dan. De reclame wordt door dit effect door mij niet meer gezien.
Noorland


Hinderlijk geluid radio 4 1/7/2003 11:19
Er zitten bij de radio-4-programmeurs fervente muziekhaters. Geen enkele andere klassieke muziekzender in binnen-of buitenland flikt het namelijk om zoveel applaus uit te zenden. De muziek is nog niet verklonken of de sfeer slaat kapot door zo'n hagelbui van anti-muziek. Applaus is in de concertzaal alleszins acceptabel: het is een collectieve uiting van aanwezigen, onder andere als hommage aan de uitvoerende kunstenaars. Maar wat moet ik ermee in mijn huiskamer of in de auto? Verwachten de programmamakers dat ik achter mijn krant of dashboard mee ga klappen? En wat merken de musici daar dan van? Hier is sprake van een totaal wanbegrip bij de omroepkaste over functie en betekenis van zo'n uitzending voor de luisteraar. Wat beoogt men toch met de soms minutenlange ruis waar je als afstemmer soms onverhoeds mee overvallen wordt en meent midden in een storing terecht te zijn gekomen.
Gewoonlijk ben je als luisteraar niet in staat een muziekstuk vanaf het begin tot eind te beluisteren. Wat interesseert het me dan welke willekeurige zendgemachtigde via het ten gehore brengen van applaus zich wil profileren door te showen met een 'eigen' opname is en een live-uitzending? Radio 4 is voor mij taboe.
Ton Andringa


FM uitzendingen zwaar gestoord 1/7/2003 11:08
Beste mensen,
Jullie zijn hard bezig een trouw luisteraar van de publieke omroep naar de BBC World Service te verjagen. Niet alleen achtergrondmuziek, maar allerlei storende effecten van grasmaaiers en motoren knallen zo hard door radio 1 en 2 op de FM heen dat je niets meer verstaat, respectievelijk geen muziek meer hoort. Ik weet niet wie er erger gestoord is: de radiozender die niet het hele publiek kan bereiken (belastingomroepgeld voor niks betaald...) of degene die besloot dat vrijwel alles wat de moeite waard is voortaan alleen op de FM moet....
"get back to where you once belonged..." (The Beatles).
Bernard Aris


Te harde achtergrond muziek 1/7/2003 11:04
Over te harde muziek: dit speelt al jaren maar opgelost wordt het kennelijk niet en ik ben bang dat het zo zal blijven. Een soort DJ-terreur. Wat betekent eigenlijk "publieke omroep"? Volgens mij weten de omroepen niet eens dat er publiek is. Probeer eens op Radio 1 de actualiteiten te volgen. Veel muzikale herrie die je dan gelijk naar de volumeknop doet grijpen om dan heel even wat geneuzel te horen van altijd dezelfde mediajournalisten, om dan weer snel terug te keren naar de verloederde muzikale herrie. Bij de soaps is de achtergrondmuziek erg hinderlijk, met zulke soapsterren, hun uitspraak en het Nederlands. Echt niet te verstaan.
Dus bij mij weinig Nederlandse zenders maar luisteren en kijken naar Duitsland en Oostenrijk via een schoteltje.
Wim

Achtergrondmuziek 1/7/2003 10:25
div.programma's en ster reklame is helemaal erg memories,
ina

Arboned 1/7/2003 09:48
schandalige reclame met het Wilhelmus en op alle programma's veel te harde achtergrond muziek, teveel om op te noemen.
N.v.d.Vorst

Problemen achtergrondmuziek 1/7/2003 09:46
Voorbeeld : Memories.
Als gevolg van slecht horen ben ik aangewezen op een gehoorapparaat. Voor de meeste ouderen geldt hetzelfde als voor mij. Een gehoorapparaat versterkt in p[rincipe de hoge tonen. Het spreken van een persoon ligt veronderstellen we even tussen de 200 en 500 herz. Muziek ligt heel dikwijls boven dat plafond en dat is de reden dat muziek uitermate hinderlijk is. Bovendien is het zo dat door de achteruitgang van het gehoor samenvallende geluiden of gesprekken van meer personen nauwelijks meer te verstaan zijn. Het komt namelijk als een niet gedifferentieerde hoop lawaai naar binnen en is dan niet meer voor de luisterende persoon te verstaan. Gaarne aandacht voor het probleem van het ongedifferentieerde en voor de ouderen nauwelijks te verstaan geluid. Daar helpt geen enkel gehoorapparaat tegen. Meestal zie je dan ook dat men slechts in een oor een gehoorapparaat kan hebben omdat het tweede oor een groot deel van de geluiden die nog net bruikbaar te horen zijn oppikt.
Help de ouderen slecht horenden, want met de absurde gewoonte die langzamerhand is ontstaan om een ongelooflijke hoop keiharde muziek in de auto te hebben, kunt u rekenen op een toenemend aantal mensen boven de 40 dat aan gehoorschade lijdt.
H.J.M.Machielsen


Geluidshinder 30/6/2003 23:54
In diverse programma's vooral radio is het verschil tussen muziek en gesproken te groot.
Ook een ergernis is het geluidsniveau op de Ster.
Ad. Pijnenburg


Achtergrondmuziek 30/6/2003 23:45
Met alle respect: u mag vragen wat u wilt, maar over het antwoord gaat degene die antwoord geeft.
Voor mensen als ik, die een gehoorprobleem hebben en gehoorapparaten gebruiken, zijn alle achtergrondgeluiden meer dan hinderlijk: ze maken het al snel onmogelijk een discussie te volgen. Muziek is natuurlijk een volkomen onnodige plaag, maar ook gesprekken waarin men elkaar geregeld in de rede valt, zijn moeilijk toegankelijk. Alstublieft: niet meer dan een spreker tegelijk en zorg dat de kijker de mond die spreekt kan zien. Dit geldt voor alle programma's waarin het om het gesproken woord gaat. Slechthorenden zullen u dankbaar zijn.
L.J. Lewin


Geluidhinder 30/6/2003 22:49
30 juni 112 weekend rtl 5
tussen elke zin een hoop onzinnige herriemuziek
h.willemsen


Geluidshinder reclame 30/6/2003 22:45
Regelmatig ondervinden wij geluidsoverlast bij reclames:
schetterende reclameteksten/ -muziek ten opzichte van 'normaal' geluidsnivo bij reguliere programma's.
A.M. van der Kaaij

geluidshinder achtergrond 30/6/2003 22:18
bij veel progamma's moet je het geluid nog harder zetten om uiteindelijk ook de spreker normaal te horen.Daardoor is het muziek geluid uiteraard nog harder.Vooral het nieuws in de ochtend heeft dit.
R.Nelemans


Te HARD 30/6/2003 22:17
We klagen toch al jaren over te harde muziek. Met name de 'sterblokken' irriteren mij, volume gaat dan ook op uit (of wegzappen), dus was dat betreft bereikt de reclame wereld mij sowieso niet. Hoe serieus moeten wij deze oproep nu eigenlijk nog nemen??
marco

Onderweg n morgen Yorin 30/6/2003 22:15
onverstaanbaar
fam kause


Achtergrond muziek. 30/6/2003 21:53
a)Langs de lijn!!!!! Zondagmiddag.
b)NOS, elk uur dat er weer begonnen wordt met een rondje langs de velden.
Ook verbieden:de harde knal, wat het "nieuws in het kort" aan moet kondigen tijdens de NOS-journaals.Je schrikt je echt een hoedje (dit is nog netjes uitgedrukt)
Moet eigenlijk niet uitmaken welk programma-of zender/omroep: uit eerbied en fatsoen voor de luisteraar mag geen muziek of "gegrom" te horen zijn als er iemand het woord heeft.
Bert Helmink


Droeve kwaliteit 30/6/2003 21:16
Zo even uit het hoofd:
- overgang van 1-uur journaal naar sportjournaal; enorme beng
- het journaallogo wordt met teveel decibels gebracht
-alle overbodige overgangen: van publieke omroeplogo naar netloge naar omroeplogo naar naar programmaaankondiging, gepaard gaande met elk eigen herrie
- teveel herhalingen van aankondigingen; Vara (Herman Finkers) spande de kroon
- home sweet home; zangeres wordt overspeeld door pianist
- memories; opdringend hinderlijke achtergrondmuziek

Trouwens, waar blijft de kritiek van de medeverantwoordelijken:
- TV-directeuren
- netcoŲrdinatoren
- omroepdirecteuren/voorzitters
- NOS-bestuurders
- politici
of vinden zij het, zoals het nu gaat wel prachtig.
Th.Bergisch


radio 3 fm nieuws 30/6/2003 20:37
Het "achtergrondmuziekje" tijdens het nieuws op radio 3 fm ervaar ik als zeer irritant.
B. Verhoef


reclame 30/6/2003 20:27
Reclame geluid veel te hard!
Is boven het gegil van onze kinderen uit te horen, dus dat zegt genoeg.
We zappen mede daarom de reclames weg!!
Arjan de Vlieger


Hinder achtergrondmuziek 30/6/2003 20:19
Memories, Nederland 1
Stephan Kern


Geluids hinder 30/6/2003 20:18
Te harde geluid tijdens reclames !!!!
Jeff Yeatman


Herrie 30/6/2003 20:16
Al een hele tijd erger ik me verschrikkelijk aan achtergrond geluid bij diverse programma's. Vooral als het natuurprogramma's zijn. Het lijkt alsof programmamakers bang zijn om de stilte te laten horen, het moet weer worden verpest met achtergrond-muziek!
Ook in sommige praatprogramma's kun je de praters niet goed volgen wegens aanzwellende achtergrond-muziek. Voor de goede orde: ik ben niet doof! Het lijkt wel of programmamakers bang zijn om een programma waarin "stiltes" te horen zijn, te maken. Bang omdat dan hun programma niet goed bekeken wordt o.i.d. Ook lijkt het, wanneer er iets moet worden aangeprezen hetzij een programma of reclame voor iets wat later in de week komt, alsof mensen niet meer "gewoon" kunnen praten. Het wordt schreeuwend gebracht.
Graag AKTIE!!!!!
Marijke

Achtergrond geluid. 30/6/2003 20:08
Bij Yorin het programma Bobo's in de bush. En het programma Memories.
Het is voor mij als slechthorende zelfs met rondleiding niet te verstaan door muziek of andere achtergrond geluiden. Tevens zij de de reclameboodschappen met te harde geluiden
Nel Waagmeester Hellevoetsluis
N.Waagmeester

Hinderlijk geluid 30/6/2003 19:58
Geacht team,
Ik erger mij mateloos aan harde achtergrond muziek bij programma's als OPSPORING VERZOCHT en het gehele avond blok van RTL 4.
Verder doet het hoge geluidsvolume van reclame blokken op zowel de publieke zenders als de commerciŽlen mij onmiddelijk naar de afstandsbediening grijpen.
Ik hoop dat er nu eens wat gedaan wordt aan dat storende geluid.
Met vriendelijke groet,
Brouwer

Achtergrond muziek 30/6/2003 19:51
29-6-03
Op RTL nieuws onnodige en te harde achtergrond muziek.
jw dalenberg


lawaai reclame 30/6/2003 18:58
Het geluid van de reclameboodschappen is niet te harden. Op iedere zender. Door de irritatie zap ik weg en ik weet dat veel mensen dat doen. Commercie let op uw tellen
j.buijink

Achtergrondgeluiden tijdens kort nieuws NOS journaals 30/6/2003 18:50
Ik word al jaren doodmoe van al die achtergrond geluiden. Tot mijn stomme verbazing is het nu zelfs tijdens de Journaals van NOS (kort nieuws) de eerste keer dat ik dat hoorde dacht ik dat het een technische fout was! Maar het is gewoon altijd! Vreemd en zo irritant dat ik steeds minder de moed kan opbrengen om ernaar te luisteren, en dan toch maar voor RTL kies (noodgedwongen).Wat voegen die geluiden toe? Ik snap het niet! Maar ik ben tot mijn grote vreugde niet de enigste... dus er is nog een heel klein beetje hoop voor ons!
Paddie

Achtergrond lawaai 30/6/2003 18:46
alle reclame blokken op alle zenders. razendirritant
J Schoemaker

Hinder van achtergrondmuziek 30/6/2003 18:33
Eigen huis & tuin: RTL4
TV woonmagazine: Yorin
Klussen & Wonen: SBS6
P.White


VERKOOP DE PUBLIEKEN!   1/7/2003 16:28
De uitverkoop van de TV-ether aan de handel spiest zijn schaduwen reeds voorwaarts in de vorm van onuitroeibaar muzieklawaai. Zap maar langs de commerciŽlen: daar is de stilte-angst al dolgedraaid en staat de stoorzender nooit meer uit.
Vroeger was godsdienst volgens Marx "opium voor het volk" en nu is lawaai de dam tegen de ellende van je eigen gedachtenleven.
We moeten vinden dat rustpunten hetzelfde zijn als verveling. Want de illusie dat alleen met spetterende geluidsproducten de sfeer zo tof is, en de angst voor stilte, zet enorm zoden aan de dijk voor de lawaai-industrie. Vandaar de actuele bezuinigingen op het gerichtsrijpe publieke bestel. Geen nood: die wordt verkocht aan de meest biedende ethervervuiler. Dit is immers nog goedkoper dan de peperdure rechten op achtergrondmuziek te schrappen, om te zwijgen van acties op het Binnenhof door werkloos lawaaipersoneel.

De huidige muzak achter de programma's is dus nog maar kinderspel, want in een op prikkels kickende samenleving is all round muziekvertier, dus ook dwars door informatie heen, een logische drug om de tijd te doden. Ga maar na: programma's worden ook omlijst door abrupt opengedraaid psychedelisch lawaai met flikkerbeelden. Ook op basisscholen zal non-stop popmuziek tijdens de lessen verplicht worden gesteld (een kind dat niet tegen muziek kan heeft immers geen toekomst!)
Als straks de commercie de programma's bestiert, ziet u ook steeds meer opgefokte beeldmontage. In de hoogste vorm van geestelijke armoede kunt u immers maximaal uit uw dak gaan? En daar hebben we geen dure publieke elite-zuil voor nodig maar de goedkope grootste gemene deler van oppervlakkigheid.
Dan zeggen de handelsmachten volgens oud principe: "Verdeel en heers" (divide et impera).
H.Horkelaar

TERUG NAAR DE STILTEPAGINA